Blogg om atrikkel: http://www.technologyreview.com/review/426438/the-law-of-online-sharing/

27 sep

Kort fortalt handler artikkelen om sosiale medier og deling av informasjon i ”skyen”. Muligheten har blitt mange og informasjonen deles i en hastighet som vi aldri har sett før. Det er sannsynligvis fordeler og ulemper med denne enorme informasjonsflyten. Teknologien har blitt alle manns eie og grensene for hva man deler har flyttet seg kraftig. Ville for eksempel unge lettkledde jenter hengt opp bilder av seg selv i papirformat på skolen for 15 år siden? Det gjør de i alle fall elektronisk i dag, om det er en bra eller dårlig utvikling skal jeg ikke mene noe om, men grensene har i alle fall flyttet seg. Denne delingen kan beskrives som friksjonssløs, grensene sitter bare i hodet på folk, teknologien bremser i alle fall ikke opp ifht mulighetene

Registrering av søkeord, forbruk og handel slik at det skapes nettverkseffekter og ”big data”, vil man kunne manipulere i hensikt å øke profitt til de som har kapital til å påvirke de som sitter på forretningshemmelighetene og alle dataene. Et eksempel kan være at man søker på et gitt helseproblem og får opp reklame for medisiner og forskning som er betalte plasseringer. Det vil i alle fall stille store krav til leser for å kunne ta kvalifiserte valg og får vi kan da få en fordumming av samfunnet om vi bare forholder oss til informasjon som er plassert av kapital og profitt hensyn?

Ulempene kan være mange, men også fordelene. Demokratiseringsprosesser i enkelte regimer har sannsynligvis aldri utviklet seg med den hastigheten vi ser i dag om ikke mulighetene for informasjonsdeling har vært så stor som i dag.

Utdanning og kunnskapsdeling skjer i stort omfang og til reduserte kostnader, noe som muligens kan gi flere tilgang på utdanning og kunnskap. ¨

Noen vil si at man kan hindre ensomhet ved bruk av vennekontakter på Facebook, andre vil hevde det motsatte. Spørsmålet som stilles i mitt fagmiljø (helsearbeidere) kan teknologi erstatte menneskets behov for nærhet og berøring? Hva skjer mer barna som vokser opp nå, som har foreldre som sitter bak en skjerm hele tiden og ikke ser barnet. Vil det kunne skade utvikling av en sunn personlighet?

Det er fordeler og ulemper med alt i samfunnet, enkelte utnytter og misbruker ny teknologi, mens andre bruker det for å skape positive gevinster. Det er ikke noe nytt at mennesket ikke alltid klarer å skille på riktig og galt, det er bare virkemidlene og muligheten som er blitt nye. Nå finnes det muligens litteratur for etikk for internettbrukere, men jeg har ikke sett den og ikke har den vært mye omtalt. Fremtidens utfordring tror jeg blir å arbeide med holdninger, fordi muligheten og fristelsen blir så store til å gjøre noe som skader en selv eller andre.

Legg igjen en kommentar